HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Lissel: szia! nagyon jó történet!!! :D ti ketten vagytok a kedvenc íróim :D (Assa & Mellons) (2012.07.29. 12:06) Assa ajándéka - második rész
  • mabym: Végre rájöttem hogy kell kommentet írni :D Bocsi hogy idáig tartott :) Nagyon nagyon örülök hogy e... (2010.04.25. 00:04) Nusika93 ajándéka
  • mabym: Nahát :) Végül is igaz. És úgy látom nem csak nekem tetszik ennyire! :D Nagyon ügyes vagy és még ... (2010.04.25. 00:01) mabym ajándéka
  • Tiszy: Jaj én meg tökre várom. :D:D Direkt fogalmaztam meg úgy ezt az ötletet, hogy őket is lehessen írni... (2010.02.27. 14:41) Tiszy ajándéka - 2. rész
  • Robin Mors: Nekem megvannak még, amiket kértél. :D Szerintem még majd hétvégén kijavítom ezt (valószínűleg csa... (2010.02.27. 12:21) Tiszy ajándéka - 2. rész
  • Utolsó 20

Címkék

2009.02.08. 19:39 Merengő Adminok

Kathy ajándéka 2. fejezet - első rész

2 - első rész

 

Másnap reggel Harry – talán először ebben a tanévben – annyira későn ébredt, hogy nemhogy reggelizni, de még csak rendesen elkészülni sem volt ideje. Mikor kinyitotta fáradt szemeit és tekintete az ébresztőórájára tévedt, ijedten és dühösen, amiért a szobatársai nem keltették fel ült fel az ágyában. Amilyen gyorsan csak tudta, átgondolta, hogy mire lehet szüksége ma, és hogy milyen ruhát vegyen – nem kockázatta volna, hogy még egyszer hajszálvékony talárban üljön végig két gyógynövénytant vagy talpaljon végig egy legendás lények gondozása órát. Különösen azért nem, mert iszonyú erővel hasogatott a feje, és a torka helyén hatalmas tüskés követ érzett, ami minden nyelésnél felkaristolta a bőrét.

Szerencsére öltözködés közben mentő gondolata támadt: minden szempontból hasznosnak tűnt, hogy kihagyja az első órájukat, az asztronómiát, és helyette inkább szerezzen egy termoszban sok-sok forró teát, és látogatást tegyen Madam Pomfrey-nál; mivel a kézfején teljesen átázott a kötés, és amikor letekerte megnézni, hogy milyen állapotban van a két tüske okozta seb, még a tegnapi csípős incidens emléke után is jobbnak látta a javasasszony véleményére hagyatkozni.

Szokás szerint farmert vett fel hosszujjúval és jó meleg kapucnis pulóverrel; miután ruhatárának legmelegebb példányaival felszerelkezve (a csizma kivételével, azt azért túlzásnak találta) gyorsa fogat mosott, ezúttal meleg vízzel, a táskájával együtt rögtön a gyengélkedő felé vette az irányt. Menet közben nyomta a fejébe sapkáját, ahogy tőle-telhetően igyekezett ütközésmentesen átszlalomozni az órára igyekvő diákok között. Éppen akkor érkezett meg kifulladva – a számára is furcsán megerőltető tíz perces séta után – a gyengélkedőre, amikor megszólalt az első óra kezdetét jelző, az egész kastélyt átható harangszó.

Kopogás nélkül lépett be a helyiségbe, ahol Madam Pomfrey már egy beteggel foglalatoskodott; a javasasszony szobájához legközelebb eső ágyon, baloldalon pöttöm fiúcska ült, legfeljebb másodéves lehetett.

Á, jó reggelt, Mr Potter! – köszöntötte őt a javasasszony, mikor felemelte a fejét, miután sikeresen beleszuszakolt a fiúcskába két kanál sötétzöld gyomorfertőtlenítőt. – Egy pillanat, és kezelésbe veszem, egyszerű ételmérgezésről van szó, úgyhogy egy-két perc, amíg végzünk Jeffrey-vel.

Nem kell sietnie – bólintott Harry, elmosolyodva a kisfiú őt vizslató kíváncsi tekintete láttán.

Madam Pomfrey a biztonság kedvéért még a gyerek lelkére kötötte, hogy este vacsora után jöjjön fel hozzá egy gyors ellenőrzésre, aztán a fejét csóválva megvárta, amíg a kisfiú szégyenlősen kiszalad az ajtón…

és néhány másodperccel később visszanéz.

Te Harry Potter vagy? – kérdezte enyhén vöröslő fülekkel, és az ajtónyílásból Harryre szegezte sötétbarna szemeit.

Igen – válaszolt meglepetten Harry. – És téged hogy hívnak?

Jeffrey Taylor – motyogta a fiú; Harry látta rajta, hogy kérdezne valamit, de nem mer belekezdeni.

Ne félj tőlem, nem harapok – mosolyodott biztatóan a fiúcskára. – Gyere be, ülj le, amíg Madam Pomfrey ellátja a kezemet.

Bemehetek? – kérdezte óvatosan a gyerek a javasasszonyra kapva tekintetét.

Gyere nyugodtan, Jeffrey. Ülj oda – mutatott az egyik puha fotel felé a nő –, jobb, ha ezt nem látod. Tehát, látom átvérzett a kötés – fordult Harry felé a nő, és óvatosan szabaddá tette a kezét. Azt hiszem a méreg nem tisztult ki teljesen a sebekből, azért nem tudnak beforrni, úgyhogy kénytelen leszek ezt is fertőtleníteni.

Rendben – bólintott a sorsába beletörődve Harry; úgy gondolta, hogy még a fájdalmat is megéri elviselni, csak hogy használhassa a kezét. Tegnap egész gyógynövénytanon bal kézzel kellett átültetnie vagy ötven vörös mérgesfolyondárt, aztán pedig bal kézzel volt szerencséje bekebelezni a vacsoráját.

Miközben a javasasszony hátrafordult a gyógyszeres-bájitalos polc felé, Jeffrey észrevétlenül áttelepedett Harry mellé az ágyra, és mikor Madam Pomfrey észrevette a helyzetváltoztatást, csak lemondó mosollyal legyintett, hogy maradhat. Leült a kicsiny asztalhoz az ágy mellett, amin Harry és a fiúcska ücsörögtek, és nekiállt összekeverni két különböző hatású fertőtlenítő krémet.

Mi történt a kezeddel? – kérdezte közben kíváncsian Jeffrey, és villámgyors mozdulattal elkapta Harry kézfejét. Tűnődve vizsgálgatta a két mély sebet, majd nagy szemeivel Harry arcát kezdte pásztázni.

Beletenyereltem egy bájital maradványaiba Piton óráján.

Nagyon fáj?

Fáj, de pár napon belül elmúlik.

Ott fog maradni a nyoma. Per… Piton professzor mindig figyelmeztet minket, hogy a bájital okozta sebek nyomai sosem múlnak el. – Jeffrey ijedten hajtotta le a fejét; Harrynek is feltűnt, hogy hogyan is kezdte a mondatát, de nem tette szóvá.

Szereted a bájitaltant? – kérdezte inkább.

Imádom – bólintott elmosolyodva a fiúcska. – Ebben is különbözök tőled.

Mire gondolsz? – Harry kíváncsian nézett Jeffrey arcára.

Lényegtelen – rázta meg a fejét elvörösödve a fiú. – Nem akarom elmondani.

Ugyan, ennyire rossz?

Hát,… igen. Szeretnék máskor is beszélgetni veled… mindig csak látlak a folyosón, és olyan, mintha szomorú lennél.

Talán igazad van – bólintott lassan Harry. – Miért gondolod így?

Jeffrey némán megrázta a fejét.

Te olyan híres vagy, hogy mindent megkaphatsz, amivel boldog lehetnél. Igaz ez?

Ha azt mondják – vigyorodott el Harry, de aztán ismét elkomolyodott. – Miért kérdezed? Szeretnél olyan hős lenni, mint én? – a hős szót minden lelkesedés nélkül, már-már undorodva ejtette ki a száján.

Jeffrey lesütötte a szemeit.

Nézz rám – szólt neki Harry, miközben felszisszent, amikor Madam Pomfrey hozzáért a hüvelykujjához közelebb eső sebhez az égető fertőtlenítővel. – Mit látsz? Az előbb azt mondtad, szerinted nem vagyok boldog. Akkor miért szeretnél olyan lenni, mint én? Biztos, hogy erre vágysz? – fúrta zöld szemeit a kisfiú megszeppent tekintetébe.

Azt hiszem mégsem – rázta meg a fejét tűnődve. – Én inkább csak azt szeretném, hogy téged ismerhesselek meg – fontolgatta ezt az újabb gondolatot.

Ennek nincs akadálya. Úgy gondolod, hogy a hősök olyan emberek, akik magányosan élik az életüket, mert mindenki fölött állónak tartják magukat, és senkivel még csak egy szót sem váltanak, mert méltóságukon alulinak érzik?

Jeffrey félve bólintott.

Tudod, én sem vagyok sebezhetetlen, másképp sem itt nem ülnék, sem nem lennék magányos. Egyszer egy nagyon bölcs ember számba vette, hogy mi mindent tanult meg az élete során – mondta elmerengve. – Többek közt azt írta, hogy „… a hősök olyan emberek, akik azt tették, ami szükséges volt, szembenézve a következményekkel”. Érted már? Azért mert mindenki azt hiszi rólam, hogy hős vagyok, ne gondold azt, hogy nem vagyok olyan ember, mint mindenki más.

Akkor sem ismerkedhetünk meg – rázta meg a fejét makacsul a kisfiú.

Ugyan miért nem?

Mert… mardekáros vagyok – nyögte ki végül Jeffrey, ami már régóta a nyelve hegyén volt.

Szerinted ez bárminek az akadálya lehet? – nevetett fel Harry, de a fiúcska komoly maradt.

A nagybátyám azt mondta, hogy a mardekárosoknak a magányt szánták, és hogy mások nem is akarják látni őket. Én nem akarok magányos lenni – rázta meg a fejét vöröslő szemekkel. – És nem akartam a mardekárba kerülni.

Jeffrey, nézz rám – mosolygott halványan a könnyes szemű fiúra. – Magányosnak érzed magad a mardekárban?

Igen. És csak a nagybátyám miatt kerültem oda. Ő sem akarta, hogy mardekáros legyek, de a süveg úgy döntött, hogy odaküld a képességeim és a családunk múltja miatt.

Ki a te nagybátyád? – kérdezte érdeklődve Harry, hátha később kideríthet valamit Jeffrey rokonairól.

Nem mondhatom el – rázta meg a fejét ijedten Jeffrey. – Megtiltotta, hogy beszéljek róla. Tudod, a szüleim meghaltak, és azóta ő nev…

Készen vagyunk, Mr Potter – szólt közbe Madam Pomfrey; Harry észre sem vette, hogy már a kötés is a kezén van. – Ha kérhetném, valamikor a hétvégén még jöjjön vissza egy gyors ellenőrzésre.

Igen, Madam Pomfrey. Gyere Jeffrey, mutatok neked valamit – terelte ki az ajtón az éjfekete hajú fiúcskát, majd gyorsan elköszönt Madam Pomfrey-tól.

 

Milyen órád lenne? – kérdezte, amikor már a folyosókat rótták.

Bájitaltan – motyogta a fiúcska. – De nem olyan fontos, én sokkal szívesebben megyek veled. Piton professzor úgysem bánja, ha hiányzok. Mindig azt mondja, hogy én már mindent tudok, ami az alapok elsajátításához szükséges.

Hát, felőlem rendben van, Jeffrey. De remélem, nem fogsz mesélni neki arról, hogy velem lófráltál a kastélyban az órája alatt. Tegnap reggel jártam nála, úgyhogy már be van iktatva egy büntetőmunkám a hétvégére. Nem szeretnék még egyet.

Persze. Semmit nem mondok neki, hogyha kérdezi, akkor sem – mosolygott lelkesen a fiú, és szapora léptekkel tovább haladt Harry mellett. – Elárulod, hova megyünk?

Titok – rázta meg a fejét Harry.

Néhány perccel később ráfordultak az egyik alagsori folyosóra, és ő megállította a vidáman szökdécselő Jeffrey-t az egyik festmény előtt.

Látod azt a körtét ott fönt a jobb sarokban? – kérdezte.

Igen.

Jól van. Csiklandozd meg, akkor bemehetünk az ajtón.

Milyen ajtón? És hova? – sorolta egymás után a kérdéseit Jeffrey, de Harry csendre intette.

Fölemellek, gyere. – Jeffrey odalépett mellé, és Harry a derekánál fogva könnyed mozdulattal felkapta, hogy elérje a körtét. A fiúcska óvatosan megsimogatta az érett, sárga gyümölcsöt, majd miután Harry visszaállította a talpára, kíváncsian várta, hogy mi történik.

Néhány másodperc múlva a festmény lassan kitárult, és Harry maga előtt beterelte őt a finom illatokkal zsúfolt, munka zajától hangos konyhába.

Nahát – tátotta el a száját Jeffrey, ahogy körülnézett. Csak akkor lepődött meg jobban, amikor egy csapat házimanó sereglett köréjük.

Mr Potter! Dobby annyira örül, hogy megtisztelt minket a látogatásával – hajolt meg az egyik manó az első sorban. – Miben állhatunk szolgálatára?

Egy termosz forró teát szeretnék, Jeffrey pedig…

Egy kis bundás kenyeret – mondta megszeppenten a fiú, majd meglepődve nézte, ahogy a manók szétszélednek, és munkához látnak. – Tényleg készítenek nekem reggelit? – kérdezte csodálkozva.

Persze. Boldogok, hogyha van munkájuk. Dobby pedig – az a manó ott a tűzhelynél – már-már a barátom néhány éve.

A mi házimanóink mogorvák – jegyezte meg tűnődve a fiú.

Van házimanótok?

Persze; kettő is, bár az egyikük inkább kertimanó, mert egész nap ott lófrál, és elmélkedik a kert dicső múltjáról. Legalábbis a nagybátyám ezt mondja.

Időközben megérkezett a rendelésük, úgyhogy a két fiú Harry vezérletével a nagyterem felé vette az irányt. Ott az idősebb fiú megvárta, amíg Jeffrey jóízűen befalta a két szelet bundáskenyeret, aztán elkísérte őt a pince felé, hogy majd a csengetés után elvegyülhessen bájitaltanról jövő társai között.

Komolyan, úgy befaltad azt a kenyeret, mintha két napja nem ettél volna – csóválta meg a fejét mosolyogva menet közben.

Csak tegnap ebéd óta nem ettem – rázta meg a fejét Jeffrey. – Nem is vacsorázhattam, mert Madam Pomfrey azt mondta, ételmérgezésem van.

A fő, hogy most már rendben vagy. – Hirtelen megszólalt a csengőszó, úgyhogy Harry gyorsan a bájitaltanteremhez kísérte a fiút. – Még szerencse, hogy Piton mindig tovább tartja az óráit. Akkor igyekezz besorolni a többiek közé, és remélem nem fog leszidni téged – mosolygott Jeffrey-re. – De semmiképpen se felejtsd el, amit mondtam a hősökről. Tudod, azt hiszem, hogy még a te kedvenc Piton professzorod is hős a maga módján. Úgyhogy jó kezekben vagy.

Ugye máskor is fogunk még találkozni? – kérdezte félősen mosolyogva Jeffrey, szembefordulva Harryvel.

Persze. Hogyha látsz a folyosón, nyugodtan kapj el, de hogyha nem találkozunk, akkor írj az iskolai baglyokkal, és biztos, hogy válaszolok.

Rendben, Harry. Tudod, nem értem miért vagy magányos. Kicsit hasonlítasz a nagybátyámra, és azt sem tudom, hogy őt miért nem…

Ebben a pillanatban nyílt ki a bájitalterem ajtaja, úgyhogy Jeffrey ijedten felkapta a fejét, és még gyorsan visszaintegetve újdonsült barátjának elvegyült a szép rendben kivonuló többi mardekáros között.

 

Harry egy falmélyedésbe behúzódva megvárta, amíg mindegyik kisgyerek felér a pincéből az alagsorba fölvezető lépcső tetejére, aztán óvatosan kiosont a retekhelyéről, és az átváltoztatástan terem felé vette az irányt. A harmadik emeleti folyosón futott össze Ronnal, Hermionéval és Neville-lel, akik közül ez utóbbi meglehetősen lehangoltnak tűnt.

Mikor odalépett hozzájuk, Hermione mosolyogva, csevegve köszöntötte – mostanában nem töltöttek olyan sok időt együtt, mert a lány hol Ronnal foglalkozott, hol szeretett könyveivel mulatta az időt. A barátságuk nem lazult meg, csupán úgy élték meg, hogy nem töltötték együtt a napjaik minden percét. Harryt meglátva a lány lelkes beszámolóba kezdett a Végzősök Báljáról, vagyis arról a pletykáról, hogy vajon McGalagony tényleg élő karmos- és gurgulázólepkéket rendelt-e dekoráció gyanánt. Azonban mondókáját nemsokára félbeszakította Ron figyelmeztető köhhentése.

Mi az? – kérdezte meglepődve felé fordulva Harry, majd amikor barátja Neville felé intett a fejével, ijesztően szapora szívveréssel nézett a pufók fiúra. – Neville, kérlek, mondd, hogy igent mondott! – nézett rá könyörgő tekintettel, amikor hirtelen, egy világot döntve romba benne felrémlett előtte az előző este emléke.

Nagyon jól esik Harry, hogy ennyire bízol bennem, de Sarah akkor is Stuart Duvalllal megy a bálba. Sajnálom – rázta meg a fejét Neville csalódottan.

Semmi baj, Neville – veregette vállba valahova a folyosó távoljába révedő szemmel Harry, ahogy mint aki sokkot kapott, igyekezett feldolgozni, hogy mit is jelent Sarah visszautasítása az ő számára: komolyan ki kell dolgoznia egy haditervet, és el kell csábítania Pitont. És mindezt karácsony estig, különben Seamusék valamilyen őrült büntetést eszelnek ki a számára.

Minden rendben, Harry? – kérdezte furcsa arckifejezéssel Hermione.

Persze, csak nem vagyok túl jól. Fáj a torkom, és hasogat a fejem – magyarázta teljes nyugalommal, miközben barátnőjük aggódva pásztázta az arcát.

Biztos, hogy csak ez a baj?

Persze, Hermione, minden rendben. Most bemegyek átváltoztatástanra – azzal otthagyta a döbbent lányt, és a kevésbé furcsálkodó Ront és Neville-t, és beslisszolt a nyitva álló ajtón.

Lehuppant az egyik hátsó padba, és arcát a kezeibe temette; megpróbált gondolkodni – nem sok sikerrel. Ahogy jobban átvette a lehetőségeit Piton elcsábítására, a legközelebbi valamire használható alkalom a másnap délelőtt volt, amikor büntetőmunkára kellett mennie a férfihoz. Azonban épkézláb terv egyszerűen nem jutott az eszébe, és hamarosan megjelent McGalagony is, úgyhogy egy időre félre kellett tennie a kétségbeesett elmélkedést.

Az óra során az igazgatónő RAVASZ feladatokat gyakoroltatott velük párosával, közben pedig névsorban mindenkit az asztalához rendelt, hogy véletlenszerűen kiválasztott transzformációkat mutasson be, ugyanúgy, ahogy a vizsgán kérni fogják. Harry majdnem utolsóként került sorra; mikor a tanárnő szólította, kicsit idegesen lépett oda hozzá, ugyanis a jobb kezét mozgatni is alig tudta, nemhogy pálcát fogni vele. Eddig csak kiváló eredményei voltak átváltoztatástanból, nem akarta most lerontani őket; de akkor sem akart engedményt vagy halasztást kérni.

Azonban legnagyobb meglepetésére maga McGalagony ajánlotta fel, látva a keze állapotát, hogy inkább hagyja ki a mai gyakorlati feleletét, és majd jövő héten bepótolják. Harry mégis inkább úgy döntött, hogy a bizalom és az emberi összetartás ezen megnyilvánulása ellenére inkább megpróbálkozik bal kézzel végrehajtani az átváltoztatásokat, mert jövő pénteken félévzáró összefoglaló számonkérést írtak az összes eddig tanult élőlény-átváltoztató bűbáj elméletéből.

Tanárnő, esetleg megpróbálhatnám mégis bal kézzel? – kérdezte óvatosan; fel volt készülve rá, hogy McGalagony nem fogja megengedni, és hátha úgy érzi, hogy nagyzolni akar, amiért neki még úgy is mennének a transzformációk. – Jövő héten inkább a számonkérésre készülnék.

Hogyha így látja jónak, Potter, természetesen. Akkor kérem, először tekerje ki ezt a tekercs pergament, majd változtassa meg a papír színét.

Az átváltoztatástan óra így folytatódott tovább, és Harry – leginkább saját megrökönyödésére – minden feladatában remekelt. Miután mind a hat átváltoztatást kiválóan végrehajtotta (bár a magabiztossága még hiányzott), McGalagony külön az osztály előtt megdicsérte őt (ami nem egyszer fordult már elő a tanévben), amiért bal kézzel is képes ennyire kontrollálni a varázserejét.

Kicsöngetés után a trió kivételesen együtt sétált néhány percet a kastélyban a bájitaltan óra kezdete előtt. Harry azonban mintha ott sem lett volna, folyamatosan azon járt az esze, hogy hogy a jó futóféregbe fogja teljesíteni a büntetését.

Harry, látom, hogy nyomaszt valami – szólította meg óvatosan Hermione, mikor már az előcsarnokban jártak. – Nekünk nyugodtan elmondhatod, hátha tudunk segíteni.

Nem hinném. Egyébként Ron tud róla, majd ő elmondja, ha akarja.

Miről van szó? – fordult ijedten barátja felé Hermione. – Mondd már el! Valami baj van?

Dehogy is. Majd később elmondom, jó?

Lehet, hogy tudnék segíteni – makacsolta meg magát a lány. – Miért nem tudhatom meg?

Azt hiszem, Harry kellemetlennek érzi – súgta a fülébe Ron. – Gyere – fogta meg aztán a karját, és intve barátjuknak, hogy mindjárt mennek, behúzta őt az egyik falmélyedésbe a pincében.

Mikor pár perccel később megérkeztek a bájitalteremhez, és Harry elkapta Hermione pillantását, a lány arcáról az őszinte megrökönyödést és döbbenetet olvasta le.

Hogy akarsz hozzákezdeni? – kérdezte nagyot nyelve Hermione, mikor odaléptek hozzá.

Sejtelmem sincs. A holnapi büntetőmunkát kéne kihasználnom, akkor talán meg tudom oldani, hogy kettesben legyek vele. De ahhoz szükségem van Neville segítségére. Csak az a gond, hogy hiába maradok kettesben vele, valószínűleg közli, hogy mosogassak el kétszáz edényt, meg még vakarjak föl húsz varangytetemet a padlóról, miközben ő felvonul a szobájába olvasni, vagy nem tudom. Mégis mit kéne tennem, hogy felkeltsem a figyelmét? Egy diák vagyok, könyörgöm! Persze nem felejthetem el azt a mellékes részletet sem, hogy még mindig utál engem.

Ahogy Harry előadta bánatának és kétségbeesésének okát, kénytelen volt észrevenni, hogy érvelése hiába teszi majdnem lehetetlenné a büntetése teljesítését, ezen kívül mintha le is hangolná őt – már amennyire még lehetett lefelé nyomni a hangulatát.

Tudod, szerintem azt kéne tenned, hogy nem Pitont nézed, hanem azt az embert igyekszel jobban megismerni, aki mögötte van. Hogy mit szeret, milyen a természete, mikben leli az örömét. Akkor tudnál a kedvében járni, és persze ő sem vetné meg a kedvességedet és a megnyílásodat; vagy valami ilyesmi – mosolygott rá tőle telhetően bátorítóan Hermione.

Ez még mindig több, mint amire én eddig jutottam – mosolygott vissza hálásan Harry. – Mindegy, bájitaltan után megkeresem Neville-t, és legalább azt elintézem, hogy kihagyja a büntetőmunkáját. Ennyivel végül is tartozik, hiszen miatta vagyok ebben az őrült helyzetben. Nem? – miközben igyekezett kiszedni valamilyen használható segítséget barátaiból, fájós torkát szorongatta, és hangosan megköszörülte, hogy egy kicsit is kevésbé legyen rekedt a hangja – nem járt sikerrel.

Szerintem egyébként is megtenné – vigyorodott el derűsen Ron, ám Hermione jó erősen oldalba könyökölte. – Szóval… úgy értettem, hogy szerintem is jó ötlet, mindenképpen próbáld meg – módosított a mondanivalója lényegén.

Itt van Piton – kapta fel hirtelen a fejét Harry, ahogy a professzor fekete talárjában lesietett a pincelépcsőn, és lendületes mozdulattal kitárta diákjai előtt a bájitaltanterem ajtaját. Mikor Harry elment mellette, még csak fel se nézett, szégyellte azt, amit meg kellett tennie – úgy érezte, hogy a férfi egyből átlátna rajta, hogyha a szemébe néz. Persze ez butaság volt, hiszen honnan sejthette volna, hogy mi jár Harry fejében; több mint egy éve a fiú éppen az ő segítségével fejlesztette tökélyre az okklumencia képességét és a védekezést a gondolati úton érkező támadások ellen.

Azonban mégis igyekezett nem nézni a professzorra, és Neville-lel együtt az egyik leghátsó padba ültek le. Ám a próbálkozás ellenére, hogy észrevétlen maradhasson, és minél kevesebb – a büntetés megvalósítását nem éppen előrelendítő – kellemetlenséggel megússza az órát, igyekezete hasztalannak bizonyult, ugyanis Piton az első tanuló megérkezése után bejelentette, hogy dolgozatot írnak.

Már csak ez hiányzott – zuhant magába Harry, ahogy végiggondolta, mi jóra számíthat az órán ezek után. Az anyaggal nem volt problémája, ugyanis előző nap napközben tőle telhetően megtanulta azt, amit a mérgekről vettek az elmúlt egy hónapban; viszont jelentősen hátráltatta őt az ismereteiről való számadásban az a tény, hogy keze állapota a fertőtlenítő kenőcs ellenére nemhogy javult volna, hanem ujjai és egész kézfeje egyre látványosabban remegett, úgyhogy Harry inkább a zsebébe dugta, hogy ne foglalkozzon vele.

Most viszont, miközben a professzor mindenki elé odavarázsolta a dolgozatnak szánt pergament, kénytelen volt jelezni, hogy bármennyire is akar, egyszerűen nem tud írni. Gyorsan még átgondolta, hogy nem lenne-e lehetősége valahogy máshogy megoldani a kérdést, de Piton szokásához híven már az év első óráján kikötötte, hogy a számonkérések ideje alatt a pálca a táskában marad, és hogy a teremben varázslat-érzékelő mágnes van, úgyhogy azonnal a tudomására jut, hogyha valaki a dolgozatának mágikus úton való megírásával kísérletezik.

Mindenesetre abban a tudatban, hogy azzal, hogy Piton dolgát nehezíti, biztos, hogy nem teremti elő a saját feladatának a megvalósításához szükséges hátteret, emelte fel a kezét, hogy mondanivalója van.

Nocsak, Potter, hogyhogy időt fordít olyan formaságokra, mint a jelentkezés? – kérdezte gúnyosan Piton, miközben a dolgozatkérdéseket varázsolta fel a táblára, és észrevette a pergamenjére ügyet sem vető fiút.

Harry a hangnemet és a kérdés lényegét figyelmen kívül hagyva válaszolt:

Nem tudom használni a jobb kezemet – jegyezte meg, kis híján elakadva a mondat közepén; a most már folyamatos, eddig jelentéktelen köhögés közepette így is olyannak hallotta a saját hangját, mintha valamilyen lápi szörny költözött volna a testébe, és mindenképpen emberi nyelven igyekezett volna a környezete tudomására hozni mondanivalóját.

Értem – bólintott mindenféle érzelem kimutatása nélkül a férfi. – Ezzel azt akarja kimagyarázni, hogy miért nem akarja megírni a dolgozatot? Feltételezem nem készült…

Dehogynem készültem – morogta Harry; teljesen normális hangnemben akart válaszolni, de a hangja egy oktávval mélyebb volt a normálisnál, és minduntalan elbicsaklott. A probléma egyszerűbb megoldása érdekében fölemelte bekötött jobb kezét, hogy ne kelljen magyarázkodnia. – Látja, igazat mondtam. Ha gondolja, megkérdezheti Madam Pomfrey-t, nála voltam reggel, hogy fertőtlenítse ki a sebeket, amiket tegnap bájitaltanon szereztem, mert éjszaka begyulladtak.

Az egész – eddig szorgalmasan körmölő – csoport egy emberként kapta fel a fejét, hogy lássák, mi sül ki a bájitaltan tanár és Harry párbeszédéből. Hermione tűnődő arckifejezéssel nézett kócos hajú barátjára (Harry elővigyázatosságból Piton óráján mindig levette a fejéről sapkáját); előző este ő is azt tanácsolta neki, hogy menjen el a gyengélkedőre, és ragaszkodott hozzá, hogy szóljon a tanároknak, hogy így nem tud dolgozni.

Rendben, Potter. Akkor kérem, jöjjön ide, és szóban számoljon be mindarról, amit megtanult. Maguk folytassák a munkát! – csattant rá a bámészkodó diákokra.

Hajrá Harry! – súgta még oda Parvati a fiúnak, ám Piton vérszomjas tekintetét látva villámgyorsan leszegte a fejét, és visszatért a dolgozatához.

Harry nagy levegőt vett; nem azért, mert izgult, hogy nem tud válaszolni a professzor valamelyik kérdésére (bár ilyen sem fordult még elő gyakran), hanem hogy nem szúrja-e el annyira a következő pár percet, hogy nem mond-e véletlenül valami olyasmit, amivel eleve lehetetlenné teszi, hogy később közelebb férkőzhessen Pitonhoz. Lassan tápászkodott fel a székéből, és ezt nyugodtan foghatta arra is, hogy nem érzi jól magát; mintha a testrészei nem akartak volna együttműködni egymással. Többé-kevésbé egyenes léptekkel a tanári asztalhoz araszolt a sűrűn egymás mellé tolt padsorok között, és a professzor által – igen kedves gesztusként – maga mellé varázsolt széket célozta meg; rövid ideig bekötött kezével még az asztalra is kellett támaszkodnia, hogy le tudjon ülni, annyira nehézkesnek érezte a tagjait. Most, hogy belegondolt, talán még sosem volt ennyire megfázva, és most utólag mindent bepótolt, ami e nagyszerű betegséggel akár csak összefüggésbe volt hozható.

Nos, mielőtt elhalálozna – fordult szembe vele Piton, miután még egyszer végigjártatta fürkésző tekintetét a dolgozó csoporton –, bevezetésként mondja el, hogy mi okozta Mr Longbottom és a maga tegnapi bájitalának végzetes sorsát. Térjen ki a hozzávalók és egyéb anyagok egymásból kiváltott reakcióira, és a következményekre, amiket a saját bőrén is megtapasztalt.

Harry tőle telhetően elmagyarázta, hogy miért váltott ki robbanó hatást a bájital és Neville pálcája anyagának a reakciója, és hogy milyen külső tényezők játszottak szerepet abban, hogy a főzet éppen szilárd tüskékké formálódott a robbanás lejátszódása után. Miután így végeredményben helyesen megfelelt a kérdésre, a professzor rövid gondolkodás után a táblára felírt egyik feladatot adta meg Harry számára is, csak neki nem a méreggyökér, hanem a holdnyelv mérgező összetevőit kellett felsorolnia a – reménykedve, de sajnos hiábavalóan felpillantó – dolgozatírók miatt.

A kócos, kíméletlenül rekedt hangú fiú amennyire koncentrálni bírt a kérdésre, elkezdte felsorolni a holdnyelv alkotórészeit, ám még a válasz felénél sem tartott, amikor a hangja végleg elcsuklott, és fulladozva köhögni kezdett. Még egyszer megpróbált nekifutni úgy, hogy közben bosszúsan igyekezett figyelmen kívül hagyni kegyetlenül sajgó torkát, de egyre kevésbé bírt hangokat kipréselni a száján. Végül lemondóan hátradőlt a székben, és megrázta a fejét. Tisztában volt vele, hogy Piton a lehető legnagyobb nyugalommal fogja beírni neki a „borzalmas” osztályzatot, azonban sokkal inkább letaglózta az a tudat, hogy ennél silányabban nem is szerepelhetett volna a bájitaltan professzor előtt.

Ám legnagyobb meglepetésére Piton ahelyett, hogy azonnal őrjöngve a helyére küldte volna őt mindenféle kedves megjegyzéssel megtoldva a mondanivalóját, emberi hangon tett neki, Harrynek tőle szokatlanul emberi ajánlatot:

Képesnek érzi magát Potter arra, hogy holnap a büntetőmunkájuk előtt lefeleljen az anyag többi részéből? – kérdezte kiolvashatatlan arckifejezéssel. – Elég, hogyha bólint – tette még hozzá látva Harry kérdő tekintetét.

Végül a fiú bólintott; bár még a helyén maradt, megkönnyebbülve, hogy végre visszaülhet a saját padjába, és nyugodtan szenvedhet tovább némán, még egy halvány, hálás mosolyt is megeresztett – persze annak, hogy megengedte magának ezt a gesztust Piton felé, elsősorban a fogadás volt az oka.

A hatás leírhatatlan volt: a bájitaltan tanár arcán gyors egymásutánban különböző hangulati fázisok jelei mutatkoztak meg, pillanatnyi gondolatai demonstrálásaképpen: először is olyan arckifejezést öltött az arca, mintha most nyert volna végső bizonyságot, hogy Harry nem teljesen épelméjű. Ezután az előbbi sejtelmében való kétkedés ráncai jelentek meg az arcán; ezt az összehatást az értetlenség összehúzott szemöldökei és kérdő pillantásai követték, végül egy értelmes, viszont kifürkészhetetlen kifejezéssel, és a szája szögletében játszó mosollyal szólalt meg ismét:

Menjen a helyére, és hogyha elfogadja a tanácsomat, akkor kicsöngetés után bebújik az ágyába, és holnap reggelig semmi mást nem csinál, csak forró teát iszik minden mennyiségben.

Harry nem tudott válaszolni, pedig ugyancsak lett volna mondani-, vagyis inkább kérdeznivalója. Igencsak érdekelte volna, hogy a professzor miért viselkedik vele hol úgy, mint egy másodéves, csak a terhére levő ostoba kisdiákkal, hol pedig miért osztogat neki már-már baráti tanácsokat. Egyszerűen nem tudott kiigazodni a férfin – bár egyébként sem volt az erős oldala a jó emberismeret.

Még amikor barátai mögött sétálva elhagyta a tantermet – természetesen anélkül, hogy egy pillantást is vetett volna a bájitaltan tanárra –, akkor is azon járt az agya, hogy vajon hogyha valamilyen csoda folytán valóban sikerülne elcsábítania Pitont, akkor megértené-e a viselkedését. Mind az előbbi, mind az utóbbi dologban erősen kételkedett.

 

Ám nem volt más választása, lépnie kellett a fogadás ügyében, úgyhogy ebéd után Neville nyomába szegődött, és a könyvtárban el is kapta a fiút. Szerencsére Neville megnyerésekor az ügynek nem volt nehéz dolga (a pantomimes előadás kivitelezését leszámítva), a pufók fiú szívesen segített neki, örült, hogy neki is van valamilyen szerepe a fogadásban. Így Harrynek aznap délutánra – most kivételesen tudott örülni neki, hogy pénteken ebéd után az elsősöknek és a végzősöknek már nem volt tanítás – már nem volt más dolga, mint kidolgozni a haditerv első lépését.

Szobatársai a hét végének örömére néhány lányt is meghívva sakkpartit szerveztek lent a klubhelyiségben, így ő teljes nyugalomban sajátíthatta ki magának a hálójukat. Takaróját maga köré csavarva pizsamában felkucorodott az ablak alatti radiátor melletti rövid kanapéra, és a reggeli teát egy gyors bűbájjal ismét forróra varázsolta, így látott hozzá, hogy kieszeljen valamilyen csábítási menetrendet.

Egyelőre abban az egyben volt biztos, hogy Piton cafatokra égetett talárját a büntetőmunkájakor visszaszolgáltatja a férfinak. Egyrészt nem akart adós maradni, másrészt pedig remélte, hogy a „figyelmesség” talán egy fokkal melegebb hangulatot kölcsönöz majd a holnap délelőtti együtt töltött óráknak.

A továbbiakat illetően tanácstalan volt, de azt mindenképpen biztató jelként könyvelte el, hogy a professzor, akár még azt is mondhatjuk, hogy visszamosolygott rá délelőtti órájukon. Elég ijesztő volt ebbe és az egész fogadás lényegbe belegondolni, de tulajdonképpen átértelmezve a dolgot nem volt ő olyan tanácstalan. Volt valamennyi tapasztalata Chóval és Ginnyvel; bár mindkettőjük vitathatatlanul lány volt, amivel tökéletes ellentétben álltak „érdeklődésének" mostani „tárgyával", akkor is valóságos kapcsolata volt velük.

Ahogy tárgyilagosabban szemlélte a rá váró feladatot, mindenképpen fontos lépésként véste az emlékezetébe azt a tényt, miszerint egy kapcsolat két részből áll: a szellemi és a testi vonzalomból. Ennek értelmében első mozzanatként valamilyen szinten bizalmasabb viszonyt kellett teremtenie a bájitaltan professzor és saját maga között – ezt a jobb átláthatóság érdekében kétféleképpen segíthette elő: hogyha megpróbálja az előítéleteit és hátsó gondolatait félretéve felfedezni, majd ezután megérteni a férfi igazi énjét; vagy legalább megpróbálja jobban megismerni, és hogyha ez is reménytelen, akkor legrosszabb esetben beszélő viszonyba kerülni vele. A másik dolog, vagyis a testi csábítás véleménye szerint nagyjából arra korlátozódott, hogy elgondolkozott rajta, vajon milyen holmiban kéne megjelennie a másnapi büntetőmunkán, hogy megfeleljen Piton tetszésének; és persze nem feledkezhetett el a feltétlenül szükséges kellőképpen vonzó és csábos mozgásról és gesztusokról sem. Testi adottságainak – amiket nem igazán sorolt volna a különösebben jelentősek közé – nagyobb kihasználására nagyon remélte, hogy nem lesz szüksége; azt még a fenyegető büntetés ismeretében sem vállalta volna be.

Butaságnak tűnt, de miközben ilyesmiken jártak a gondolatai, egyre inkább kezdte magát úgy érezni, mint egy macska; a csábításról és a vonzódásról jutott eszébe ez a hasonlat, és az est előrehaladtával kezdte egyre frappánsabbnak és helyénvalóbbnak, sőt mi több, tetszetősnek találni.

 

*

 

 

1. fejezet - második rész     2. fejezet - második rész

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kivansagust.blog.hu/api/trackback/id/tr37930792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása